Wat is een watermerk en waarom heet het zo?

Wetenschap & Techniek
Dollarbiljetten met watermerk

Een watermerk heet geen watermerk omdat er water in zit. Een watermerk zie je vooral in papieren die waarde hebben en die niet vervalst mogen worden. Zoals biljetten en paspoorten. Door het watermerk is het heel moeilijk om het na te maken. Watermerken worden soms ook gebruikt bij sjieke brieven.

 

Waarom heet het een watermerk?

Het wordt watermerk genoemd, omdat er tijdens het proces waarin een watermerk wordt gemaakt veel water wordt gebruikt. Zo'n watermerk wordt gemaakt door middel van een koperen rol waarop de figuurtjes gelast zijn.

Proces


Papier wordt gemaakt door de grondstoffen van papier te mengen met water. Dit wordt pulp genoemd. Als het is gemalen worden er nog allerlei stoffen bijgevoegd zoals lijm- en kleurstoffen. Daarna komt de pulp op de papierbaan waar het water door de papierbaan heen loopt. De koperen rol waar het figuurtje op staat rolt dan over de papierbaan heen, waardoor het watermerk wordt gemaakt. De papierbaan met watermerk komt dan langs een warmte rol die het water uit het papier haalt, zodat het kan drogen.