Waarom zie je als het koud is wel adem en als het warm is niet?

Wetenschap & Techniek
iemand met een muts en handschoenen aan

Het gebeurt in de winter als het koud genoeg is: je ademt uit en ziet een wolkje uit je mond komen. Maar waarom zie je dat wel in de kou en niet als het warm weer is?

Water in je adem

Het klinkt misschien gek, maar in je adem zit water. Water dat zo warm is dat het opstijgt als gas, heet waterdamp. Water kan namelijk verschillende vormen aannemen. Als het uit de kraan komt is het vloeibaar, maar water verdampt als het warm is. Het is hetzelfde water, alleen zweeft het in heel kleine druppeltjes door de lucht.

Kleine afgekoelde druppels

In je adem zit een hoop waterdamp. Waterdamp is zelf onzichtbaar. Binnenshuis of met warm weer zie je de waterdamp uit je adem dus niet, omdat je adem zelf ook warm is. Met koud weer is je adem warmer dan de buitenlucht. Als je uitademt, koelt de waterdamp af. Het wordt dan weer zichtbaar als water. De adem die je ziet zijn dus eigenlijk heel kleine waterdruppels.

Mist en wolken

Hetzelfde gebeurt ook als je met je warme adem tegen een koude ruit blaast. Je noemt dat condens. Het gebeurt niet alleen met je adem, maar ook met veel grotere dingen. Denk maar aan mist of witte wolken. En heb je wel eens een vliegtuig gezien dat in de lucht witte strepen achterlaat? Dat zijn allemaal kleine afgekoelde waterdruppeltjes!

Bron: Nederlandse Natuurkundige Vereniging