Waarom wordt de afwas schoner met warm water dan met koud water?

Wetenschap & Techniek

In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden. Maar er tussen in geldt: hoe warmer, hoe sneller de deeltjes bewegen en hoe beter ze dus eerst mengen met het afwasmiddel en daarna met het vet en vuil op je borden. En als het vet goed gemengd is met het water zit het niet meer op de afwas. Dat is ook waarom je er afwasmiddel bij doet, om het vet en het water beter en sneller te laten mengen.
Op het plaatje zie je een bekertje met koud en met warm water, in beide heb ik een klein strookje crèpepapier gedaan, na een paar seconden zie je in het koude water (links) de kleurstof in een soort riviertje naar beneden zakken en het warme water (rechts) is het water en de kleurstof al helemaal gemengd.