Waarom kunnen raketten wel de ruimte in, maar vliegtuigen niet?

Wetenschap & Techniek
Waarom kunnen raketten wel de ruimte in, maar vliegtuigen niet?

Filmpje

Zou het niet te gek zijn om met een vliegtuig naar de maan te vliegen in plaats van naar Engeland? Jammer genoeg kan dat niet en kunnen alleen raketten de ruimte in. Waarom is dat zo? Wetenschapper Diederik Jekel legt het uit!

Vliegtuig

Voordat een vliegtuig gaat vliegen staat het eerst op een landingsbaan. Vanaf daar vertrekt het vliegtuig. Het gaat steeds sneller en sneller totdat het opstijgt. Dit komt doordat de lucht aan de onderkant tegen de vleugels duwt.

Raket

Een raket heeft geen vleugels. Hoe vliegt die dan? Je kan dit het makkelijkste vergelijken met een ballon. Als je die opblaast, duw je alle lucht naar binnen door een smal tuutje. De lucht wil daar eigenlijk gelijk weer uit, doordat de ballon de lucht een beetje naar binnen drukt. Als je de ballon dan los laat ontsnapt alle lucht door dat tuutje. De lucht ontsnapt aan de ene kant, terwijl de ballon de andere kant op vliegt.

Ruimte

De ruimte is dichterbij dan je denkt. Op slechts 100 kilometer hoogte begint de ruimte al. Dat is ongeveer een uurtje rijden met de auto! Waarom kan een vliegtuig dan daar niet komen? Een vliegtuig heeft lucht nodig om te kunnen vliegen. Hoe hoger je komt hoe minder lucht er is. Dus kan het vliegtuig ook niet vliegen!

Recht omhoog

Om een raket recht omhoog te laten vliegen zijn er allerlei trucjes nodig. Denk maar aan een ballon die leeg loopt, die vliegt alle kanten op. Zou dat gebeuren met een raket, dan overleeft geen enkele astronaut! Het goede nieuws is dat raketten een stuk steviger zijn dan een ballon. Ze kunnen wel kapot gaan bij het opstijgen, maar zijn stevig genoeg om in een (redelijk) rechte lijn naar boven te vliegen.

Lees ook: 

Hoe vouw je een goed papieren vliegtuigje?