Hoe wordt wierook gemaakt?

Wetenschap & Techniek
wierook aan het roken

Offer

In de oudheid gebruikten ze wierook als offer voor de Goden. Op deze manier trokken ze hun aandacht bij gebeden en vroegen ze hen om hulp en bescherming. Nu branden mensen ook wierook, maar dan omdat ze het lekker vinden ruiken. Wierook wordt meestal gemaakt in: India, Nepal, China, Japan, Tibet en de Verenigde Staten. Wierook maken is niet zo moeilijk maar er gaat best veel werk in zitten.

Wat heb je allemaal nodig?

- Stokjes van bamboe om de wierook omheen te rollen. Deze stokjes worden in India met de hand gespleten uit grote bamboe stokken.
- Ook heb je houtpoeders nodig, die er later voor zorgen dat de wierook zachtjes blijft branden. Je kan allerlei soorten hout gebruiken, zoals sandelhout (heel duur). Elke houtsoort brengt zijn eigen geur mee.
- Verder kruiden, bladeren, wortels en bloemen. Deze moet je fijnmalen en met het houtpoeder mengen.
- Daarnaast essentiële oliën of parfum oliën: de oliën geven de wierook het belangrijkste deel van de geur.
- Erg belangrijk is een hars, een heel erg plakkerig en kleverig spul (meestal Arabisch gom), dat nodig is om het poedermengsel samen te houden.

Het echte werk

Heb je alle ingrediënten? Dan begint het echte werk. Er zijn verschillende recepten voor wierook, het hangt ervan af hoe je wilt dat je wierook gaat ruiken. Je hebt in ieder geval altijd 30% hars nodig en 70% poeders. Doe alle de poeders in een kommetje en voeg de olie toe. Na een beetje mengen kan je er een klein beetje water bijdoen. Nu begint het echte mengen en kneden en dat doe je met je vingers. Steeds voeg je een klein beetje water toe tot het mengsel een deegje of een pasta wordt. Teveel water maakt het deegje te plakkerig en te weinig water maakt het deegje brokkelig. Dus de juiste hoeveelheid water is erg belangrijk. Als het deegje klaar is, kan je gaan rollen. Het rollen doe je op een ruw houten plankje. Je neemt een bamboestokje in je linkerhand (als je rechts bent) en met je rechterhand leg je het deegje op het stokje. Dan beweeg je je hand steeds voor- en achteruit, waardoor het deegje om het stokje gaat zitten. Na het rollen moeten de stokjes een nachtje drogen. En dan is de wierook klaar voor gebruik!