Hoe wordt inkt gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Een vulpen die schrijft op gelinieerd papier

Je kan met veel verschillende dingen schrijven, maar het meest gebruikte goedje is toch wel inkt. Waar komt dit eigenlijk vandaan? Willem Wever zoekt het voor je uit.

Blauw of zwart

Inkt is een vloeibaar middel dat wordt gebruikt om mee te schrijven of om bijvoorbeeld kranten mee te drukken. Meestal is inkt zwart of blauw, maar tegenwoordig bestaan er ook een hoop andere kleuren. Het is niet bekend wanneer inkt precies is ontstaan. 

Lees ook: Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden?

Schrijfgerei 

Heel vroeger gebruikten ze rietjes en een soort verfkwastjes om mee te schrijven. Die doopten ze in de inkt om te kunnen schrijven. Later werden voor ganzenveren gebruikt om mee te schrijven. Ook toen moest men telkens de veer in een potje met inkt stoppen. Gelukkig, hoeft dat nu niet meer. Er zitten kant-en-klare vullingen in onze pennen en printers!

Lees ook: Hoe wordt een krant gemaakt?

Recept 

Inkt wordt gemaakt van een kleurpoeder en een bindmiddel. Het bindmiddel kan van alles zijn, een soort olie, water of acryl. Vroeger werd dit met de hand gemaakt en was inkt ook erg duur. Tegenwoordig wordt inkt vooral in de fabriek gemaakt. Grote machines mengen water, kleurstoffen en chemicaliën (giftige goedjes) tot er inkt uitkomt. Er bestaan verschillende soorten inkt: drukinkt, Oost-indische inkt, vulpeninkt, balpeninkt, ecoline en inktcartridge.

Ook leuk om te weten...

Hoe wordt je striptekenaar?
Hoe wordt je schrijver/schrijfster?