Hoe wordt haarverf gemaakt?

Wetenschap & Techniek
haarverf

Haarkleuring komt niet kant-en-klaar uit de fabriek. Het wordt gemaakt in de kapsalon, of thuis!

Ontwikkelingsvloeistof

Er zijn twee verschillende soorten: chemische haarkleuring met kunstmatige stoffen en natuurlijke haarkleuring. De basisingrediënten voor chemische haarverf: -een gel of crème -kleurpigmenten -een ontwikkelingsvloeistof De gel/crème en de ontwikkelingsvloeistof komen wel uit de fabriek. Daar hebben ze de pigmenten in de gel of crème gestopt. Die zorgen voor de nieuwe haarkleur. De ontwikkelingsvloeistof maken ze van verschillende scheikundige stoffen, zoals ammoniak en alcohol.

Een nieuw kleurtje

In de kapsalon hebben ze grote verpakkingen met gel/crème en ontwikkelingsvloeistof. In de winkel kun je doosjes met genoeg gel/crème en ontwikkelingsvloeistof kopen voor één keer thuis haar kleuren. De gel/crème moet met de ontwikkelingsvloeistof gemengd worden. Er ontstaat een chemische reactie, die zorgt voor de haarkleur.

Lees ook: Hoe lang kan je haar op je hoofd worden?

Als het mengsel met de nieuwe haarkleur op de haren komt, gebeuren er twee dingen. De ontwikkelingsvloeistof opent de haren. Een haar heeft allemaal kleine schubben die dicht zijn. Die gaan door de vloeistof open. Daarna trekt de haarkleur in de haren. Dit gaat door de openstaande schubben makkelijker. Een natuurlijke haarkleuring is bijvoorbeeld Henna. In Henna zitten vermalen bladeren van de Cyprusstruik en vermalen planten. Elke plant geeft een andere kleur. Henna legt een kleurlaagje om je haar heen, die je er niet meer af kan wassen.

Weet jij ook...

Hoe het komt dat je haar vet wordt?

Hoeveel haren je op je hoofd hebt?