Hoe wordt een graffiti spuitbus gemaakt?

Wetenschap & Techniek
graffiti

Als je graffiti wilt spuiten dan heb je een spuitbus nodig. Maar hoe wordt zo'n graffitispuitbus (echte graffitispuiters noemen het ook wel een blik of een can) eigenlijk gemaakt?

Fabriek

Om dit antwoord te vinden beginnen we in de fabriek. Daar worden graffitispuitbussen geproduceerd. Eerst wordt de spuitbus zelf gemaakt. Dat is heel belangrijk, want anders kun je de verf nergens instoppen. De spuitbus bestaat meestal uit metaal, blik of aluminium. Als deze basis klaar is, wordt er verf in de can gestopt. Om ervoor te zorgen dat de verf goed mengt, vloeibaar blijft en mooi uit de spuitbus komt, wordt er een kogeltje in de spuitbus gestopt. Als je de spuitbus schudt, hoor je dat kogeltje ook! Probeer maar eens.

Caps

Naast het kogeltje moet er ook iets anders in de spuitbus worden gestopt: gas. Dit gas zorgt er namelijk voor dat de verf wordt samengeperst. Zo kan er zoveel mogelijk verf in de spuitbus en komt het op een goede manier uit de cap (deze naam wordt door graffiti-spuiters gebruikt voor het losse knopje bovenop de spuitbus). Er bestaan verschillende soorten caps. Zo past er een skinny-cap op de spuitbus voor dunne lijnen, en wordt er een fat-cap gebruikt voor het invullen van grote vlakken. Als je de cap indrukt, zorgt een veertje ervoor dat de dop opengaat en wordt de verf naar buiten gespoten. Dit veertje zorgt er ook voor dat de spuitbus goed blijft afgesloten en de verf niet kan ontsnappen.

Vanuit de fabriek belanden de spuitbussen in de winkel, en vanuit daar in de handen van graffiti kunstenaars. En nadat zij aan de slag zijn geweest, vind jij dus coole tekeningen in de stad!

Bron: Stein Koning, graffiti artist