Hoe werkt een radiozender?

Wetenschap & Techniek
zendmast

Als je de radio aanzet ontvang je als het goed is een radiostation. Hoe kun je dat eigenlijk ontvangen?

Geschiedenis

In Nederland werd het eerste radioprogramma uitgezonden in 1919 door Hanso Schotanus à Steringa Idzerda.

Wetgeving

Tegenwoordig zijn er heel veel regeltjes waar radiozenders aan moeten voldoen. Zo moeten regionale radiostations een minimum aantal uren besteden aan nieuws uit de regio. Als ze dit niet doen, kan de vergunning om uit te zenden ingetrokken worden. De programma’s moeten ook in het zenderformat passen.

Zenderformat

In een zenderformat staat wat de zender wil bereiken en op welke manier. Dan is er voor elk programma ook een programmaformat nodig. Hierin staat wat er in de uitzending gaat gebeuren, zodat mensen het programma kunnen beoordelen en kijken of het aansluit bij het zenderformat. Als dat is goedgekeurd kan met de uitzending gaan vullen.

Muziek

De muziek wordt uitgekozen en er wordt informatie verzameld. Vroeger waren er ook veel Radiopiraten. Dit waren mensen die stiekem radioprogramma’s uitzonden, terwijl ze niet een officiële uitzendfrequentie hebben gekocht. Er zijn er nu nog maar een klein aantal over. De programma’s worden uitgezonden door een radiozender. Deze zender verandert het geluid in een elektromagnetisch signaal, wat opgevangen wordt door de antenne van een radio. Daar wordt dat signaal weer omgezet naar geluid.