Hoe werkt een live uitzending van een tv programma?

Wetenschap & Techniek
tv

De meeste tv-programma's worden niet live uitgezonden, maar van te voren opgenomen. Wanneer er een foutje wordt gemaakt kunnen ze het nog een keer overdoen. Een live-uitzending is dus extra spannend. Het journaal of grote shows waarin de kijker kan stemmen worden live uitgezonden. Dit betekent dat er van te voren zoveel mogelijk moet worden voorbereid. Er is een heel draaiboek gemaakt waarin de teksten van de presentator staan. Ook staat er precies in wie wat doet. De cameraman weet wat hij gaat filmen en de regisseur weet welke beelden hij 'nodig' heeft.

Wanneer er 's avonds een uitzending is zijn mensen de hele dag al bezig in de studio om alles klaar te zetten. Op de redactie worden alle teksten gemaakt en alles bedacht wat in de uitzending moet komen. Zij zijn vaak al weken of dagen van te voren aan het researchen. Een uur voor het begin van de uitzending gaat de presentator zich verkleden en wordt hij of zij geschminkt. Zonder schmink zouden presentatoren er op tv heel raar en glimmend uitzien onder al die felle studiolampen. Als de presentator geschminkt is worden de teksten nog eens geoefend. Bij nieuwslezers staan de teksten ook altijd op een autocue. Dat is een apparaat in de studio, waar alle teksten van af te lezen zijn. Het lijkt alsof de presentator recht in de camera kijkt maar dat is dus niet zo. Hij kijkt naar het speciale apparaat waar de camera naast staat.

Vlakbij de studio is de regieruimte. Hier zitten een aantal mensen naast elkaar om samen de uitzending te regelen. De belangrijkste persoon is de regisseur. De regisseur beslist via welke camera de beelden uit de studio worden uitgezonden. Als er iets fout gaat tijdens de uitzending beslist de regisseur wat er gebeurt. Naast de regisseur zit een geluidstechnicus die ervoor zorgt dat het geluid van de uitzending thuis goed te horen is. Verder is er een schakeltechnicus, die op commando van de regisseur overschakelt naar de goede beelden.