Hoe werkt een fax?

Wetenschap & Techniek
printer

Een fax kan een document lezen en verzenden via de telefoonlijn. Een fax kan ook een document ontvangen en afdrukken. Het wordt bijna niet meer gebruikt, maar toch hebben sommige bedrijven een faxnummer. Wat is een fax precies en hoe werkt het?

Uitvinder

We gebruiken faxapparaten zo’n 25 jaar. Maar al in 1843 ontdekte de Britse uitvinder Alexander Bain dat je met een metalen graveerpen in metaal uitgevoerde letters kon ‘scannen’. Elke keer dat de pen een letter raakte, stuurde de pen een elektrisch signaal over een metalen draad naar een bewegende pen op een andere plek, zodat op die andere plek een kopie van het document verscheen.

een faxmachine

Eerste plaatje

In 1906 werd het eerste plaatje per fax verstuurd. Arthur Korn, een Duitse natuurkundige, vond een fotografische faxmachine uit die een beeld kon scannen met behulp van een lichtgevoelige foto-elektrische cel en dit, op een andere plek, waar ook op de wereld, exact kon namaken op fotografisch papier.

Digitaal

De eerste digitale fax werd in 1974 in de Verenigde Staten gemaakt. Het faxapparaat scant (leest) een tekst of foto en zet het, via een modem, om in digitale bits (een soort code). Via een gewone telefoonlijn wordt deze code verzonden. Het faxapparaat, waar de code naartoe wordt gestuurd leest, ook weer via een modem, de bits en zet het weer om naar dezelfde tekst of foto. Zo verschijnt er, via de printer van de fax, bij de ontvanger een exacte kopie van het verstuurde document. Sinds begin jaren 80 wordt de fax veel gebruikt om binnen enkele minuten teksten en foto’s van de ene plek naar de andere te sturen.

E-mail

De komst van e-mail vermindert de laatste jaren flink het gebruik van de fax.