Hoe maak je een gitaar?

Wetenschap & Techniek
een meneer met handen op een gitaar

Geduld

Een instrument bouwen is een heel geduldig en precies werkje. Elk klein detail is namelijk bepalend voor het geluid.

Hout

De eerste belangrijke keuze maak je al bij het uitzoeken van het hout. Als je de snaren aanslaat, gaat het hout trillen. Zware houtsoorten kunnen een toon langer aanhouden dan lichte houtsoorten, maar de tonen klinken dan wel minder warm. Goed hout is droog en heeft tijdens de groei zo min mogelijk schade opgelopen. Het boven- en onderblad van de gitaar zaag je uit. Ze krijgen dwarslatjes om het blad te verstevigen en om de klank beter door te kunnen geven. Het bovenblad krijgt ook een rond klankgat. Voor de zijbladen van de gitaar moet je hout buigen. Dit kan door het hout iets vochtig te maken en het te vormen om een hete metalen staaf. Dit is heel precies werk, want het hout kan zo knappen!

Lijmen

De hals van de gitaar lijm je aan het bovenblad. Daarna lijm je de klankkast dicht. Alle bladen moeten dus precies passen! Hierna moet de lijm een tijdje goed drogen. Je lakt het instrument vaak wel een keer of acht voor een mooi eindresultaat. Hoe je je lak samenstelt, maakt ook nog uit voor het geluid.

Wist je dat....

...niemand ooit heeft kunnen achterhalen waaruit de lak van de bekende vioolbouwer Antonio Stradivarius bestond? Al veel mensen hebben geprobeerd het recept te achterhalen, maar het is (nog) niemand gelukt!