Hoe komt het dat grote cruiseschepen blijven drijven?

Wetenschap & Techniek
Cruiseschip

Cruiseschepen zijn ook heel zwaar, maar blijven toch drijven omdat deze schepen vol met lucht zitten. Als er ergens lucht in zit, blijft het drijven. Het drijfvermogen noemen we de Wet van Archimedes.

Gewicht draagt

Is het jou ook al opgevallen dat je in het zwembad lichter lijkt? Dat komt omdat het water jou terugduwt en een deel van je gewicht draagt. Je lichaam wordt dan net zoveel lichter als de vloeistof weegt die door je lichaam werd verplaatst.

Verschillende soorten boten

Boten zijn er in soorten en maten. Er zijn roeiboten en grote zeeschepen. Boten drijven op het water. Spijkers en knikkers zinken. Een boot is van ijzer. Een spijker ook. Een boot is zwaar en een spijker is licht. Toch drijft de boot wel en de spijker niet.

Lucht

Als ergens lucht in zit, kan het drijven. Een lege pot met een deksel blijft drijven. Duw hem maar onder water. Hij komt meteen weer omhoog! Eigenlijk is de pot niet leeg. Er zit lucht in. Lucht is licht. De lucht laat de pot drijven. Doe het deksel er maar af. En leg de pot opnieuw in het water. De pot zal kantelen. Er stroomt water in de pot en de lucht gaat eruit. De pot zinkt nu. Zo kan een grote stalen boot ook drijven. De boot zit vol met lucht.

Wet van Archimedes

Het drijfvermogen, het kunnen drijven, noem je de Wet van Archimedes. “De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof ondervindt, is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof.”