Hoe kan een auto rijden?

Wetenschap & Techniek
Een zwart-wit foto. Een monteur ligt onder een auto te sleutelen.

Wist je dat er meer dan 8,4 miljoen auto's in Nederland rijden? Dat zijn er enorm veel, maar hoe kunnen auto's precies rijden? Willem Wever weet het antwoord. 

Ontploffingen

Een auto kan rijden doordat de motor energie omzet in beweging. Of simpeler gezegd: in de motor ontstaan kleine ontploffingen, hierdoor gaan buisjes omhoog en omlaag en deze op- en neerbeweging zet de motor om in een draaiende beweging.

Lees ook: Hoe print je een echte 3D-auto?

Draaien maar

De draaiende beweging geeft de motor door aan de as waar de wielen aanzitten. Doordat deze dan gaan draaien, gaat de auto rijden. Een auto kan rijden doordat de motor energie omzet in beweging. In de motor ontstaan namelijk kleine ontploffingen. Dit komt omdat in de motor brandstof, zoals benzine of diesel, gemengd wordt met lucht.

Vroem, vroem

De deksel van een cilinder wordt omhoog gedrukt door de lucht, en een bougie maakt een vonkje waardoor het mengsel van lucht en brandstof ontploft. De deksel van de cilinder gaat dan weer naar beneden en hierdoor ontstaat een draaiende beweging. Deze beweging wordt doorgegeven aan de krukas, die gaat draaien. En de krukas geeft de draaiing weer door aan de normale as, waardoor de wielen van de auto gaan draaien.

Lees ook: Hoe komt het dat een auto harder kan dat hij mag?

Andere brandstof

Sommige auto’s rijden op gas. Dat werkt bijna hetzelfde als rijden met benzine of diesel. Maar knappe koppen proberen auto’s te laten rijden op water! En er zijn zelfs al auto’s die rijden op zonnekracht!

Weet je ook...

Of een auto zonder bestuurder kan rijden?
Of een auto over bananenschillen kan uitglijden?