Hoe is de scene in de film Mary Poppins gemaakt waarin oom Albert enz zweven?

Wetenschap & Techniek

Londen, 1910. Mary Poppins zweeft aan haar paraplu boven de stad en biedt gezinnen waar problemen zijn de helpende hand. Jane en Michaël Banks, twee Britse kinderen (en hun ouders) zijn op zoek naar een nieuwe nanny, die op een dag gewoon aan komt waaien: Mary Poppins. Vanaf het moment dat Mary haar intrek neemt bij de familie Banks beleven de kinderen allerlei avonturen. Mary kan namelijk toveren en lost alle problemen op haar eigen manier op.

Deze film uit de Disney-studio's bevat scènes waarin tekenfilm wordt gecombineerd met live action. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van special effects. Mary zwevend aan haar paraplu, maar bijvoorbeeld ook wanneer uncle Albert als een ballon begint te zweven zodra hij onbedaarlijk begint te lachen.

De film werd in 1964 gemaakt en de special effects waren op dat moment de meest uitdagende die Disney ooit had gebruikt. De film kreeg vijf oscars, waarvan ééntje dan ook voor de special effects.

Speciale effecten (Engels: special effects), vaak afgekort tot SFX of SPFX, zijn technieken die in film, televisie, fotografie en toneel worden gebruikt wanneer het niet mogelijk (te duur of te gevaarlijk) is om het uit te voeren voor de camera.
In Mary Poppins wordt gebruik gemaakt van optische effecten (ook wel visuele effecten of fotografische effecten genoemd). Hiermee wordt het film- of televisiebeeld gemanipuleerd, bijvoorbeeld door het gebruik van bluescreen, waarbij een neutrale achtergrond wordt vervangen door een ander (bewegend) beeld. Vandaag de dag gebeurt dat meestal met de computer. Maar computers hadden ze in 1964 nog niet!

Wil je weten hoe dat gaat met zo'n bluescreen? Bekijk dan het volgende antwoord in Willem Wever.