Wie heeft de medailles voor de Olympische Spelen van 2012 ontworpen?

Sport

Het belangrijkste aandenken aan de Olympische Spelen is voor sporters vaak de medaille. Daarom wordt er heel veel aandacht besteed aan hoe een medaille eruit moet komen te zien. De medailles van de Olympische Zomerspelen in Londen zijn bedacht door de Engelsman David Watkins. Het Olympisch Comitée, dat de Spelen organiseert, vond zijn medaille het mooist van alle ontwerpen.

Watkins heeft heel goed nagedacht over de medaille. Hij wilde dat iedereen zijn medaille zou onthouden. Dat is ook gelukt, want hij bedacht de grootste en zwaarste medailles tot nu toe! De grote jongens wegen 400 gram en zijn 8.5 centimeter breed.

Ieder detail dat op de medaille te vinden is, heeft een betekenis. De kunstenaar heeft gekozen voor een ronde medaille, omdat dit de vorm is van de aarde. Aan de voorkant van de medailles is Niké getekend. Niké was vroeger, in de tijd van de Grieken en de Romeinen en dus in de tijd dat de Olympische Spelen ontstonden, de godin van de overwinning. Op de achterkant staan allerlei symbolen die de kracht van de stad Londen moeten laten zien. De vorm van Londen op de kaart is in de vorm van edelstenen op de medaille gezet. Er gaan van daar uit een heleboel lijnen naar verschillende kanten. Dit staat voor de krachten van de sporters die over de hele wereld gaan. Als je goed kijkt kun je ook nog eens de Thames op de medaille zien. Dit is een belangrijke rivier in Londen.

De medailles van deze Olympische spelen zijn al heel vroeg gepresenteerd. Op 28 juli 2011, een jaar voor de Olympische Spelen, presenteerde een lid van het Engelse koningshuis samen met een heleboel andere belangrijke mensen de medaille-ontwerpen.

De eerste Nederlandse gouden medaille van 2012 is binnengehaald door Marianne Vos. De wielrenster won de wielerwedstrijd op de weg bij de vrouwen en kreeg de grootste en dikste gouden plak in de geschiedenis van de Zomerspelen om haar nek gehangen. Maar dit is niet de eerste keer dat Vos goud wint op een Olympische Spelen. In 2008 won ze een gouden medaille op de baan bij de puntenkoers.

Bron: NOC*NSF

Meer over de Olympische Spelen:

Waar komt het Olympisch Vuur vandaan?

Waarom moesten de Grieken de Olympische Spelen naakt doen?

Hoe trainen zwemmers voor de Olympische Spelen?