Wat doet een topschaatser?

Sport
Meisje in een rode jas met schaatsen

Als Nederlanders ergen op uitblinken tijdens de Olympisch Winterspelen dan is het schaatsen. De ene na de andere medaille wordt binnengetikt. Maar hoe is schaatsen eigenlijk ontstaan? En wat doet een topschaatser? Willem Wever weet het.

Prehistorie

De eerste schaatsen stammen uit de prehistorie. Mensen gebruikte toen al slimme methodes om de ijsvlaktes sneller over te kunnen steken. De schaatsen werden gemaakt van dierenbotten en werden vooral gebruikt om te glijden.

Lees ook: Hoe komt het dat schaatsers steeds sneller gaan?

Heel hard trainen

In 1985 wordt de eerste overdekte kunstijsbaan geopend. Vanaf dat moment kunnen schaatsers het hele jaar door trainen. In de zomer wordt er vooral ingezet op conditie en krachttraining. Er wordt gefietst en geskatet om de conditie op peil te houden. In de winter wordt het aantal trainingen verminderd, zodat de schaatsers genoeg rust krijgen. Zo kunnen ze tijdens wedstrijden kei hard knallen!

Lees ook: Wie heeft skaten bedacht?

Meer weten…

Jetske en Maico lopen een dagje mee met topschaatser Carl Verheijen. Carl is druk bezig met de voorbereidingen op de Olympische Winterspelen van 2006. Hij traint voor de 5 én 10 kilometer. Jetske en Maico mogen onder meer bij de krachttraining kijken en hoe de training eraan toe gaat op de schaatsbaan in het Thialf Stadion.