Wat doet een ballerina?

Sport
12 uur met een ballerina

Sonja heeft een droom. Ze wil heel graag balletdanseres worden. Wat doet ballerina eigenlijk op een dag. Willem Wever zocht het samen met Sonja en Ewout uit.

08.00

Ewout haalt Sonja op in een hotel in Arnhem. Ze zijn vandaag te gast bij een Introdans. Een van de beste dansgezelschappen van Nederland.

09.00

Bij Introdans worden ze opgewacht door Jamy Schinkelshoek. Zij danst bij het gezelschap en heeft zelfs opgetreden voor de koningin! Toen ze jonger was danste Jamy al heel veel. Zo’n drie á vier uur per dag, en dat vijf dagen per week.

Lees ook: Hoe worden country line dances gemaakt?

09.30

Elke ochtend begint met een balletles. Die valt Sonja best zwaar. De pasjes komen snel achter elkaar en tussen alle volwassen dansers is dat best intimiderend. De docent geeft haar wel complimenten. Ondanks de snelheid van de pasjes, neemt Sonja ze goed op. De pasjes snel op kunnen nemen, is een van de benodigde talenten van een goede balletdanser.

11.30

Sonja weet al best wel wat van klassiek ballet, maar nog niet zoveel over moderne dans. Jamy brengt haar wat dingen bij.

Lees ook: Hoe zijn de verschillende dansstijlen ontstaan?

14.00

Het dansgezelschap is op weg naar een voorstelling. Onderweg legt Jamy uit hoe ze bij introdans terecht is gekomen. Voordat je kan auditeren bij een gezelschap moet je eerst een dansopleiding hebben voltooid. Daarna kun je je aanmelden voor audities. Jamy is samen met vier andere meisjes gekozen uit de ruim 300 aanmeldingen.

16.30

De dansers bereiden zich voor op het optreden van vanavond. Er wordt gerekt en gestrekt, en de pasjes worden nog een keer doorgenomen.  

Lees ook: Hoe is het om op de balletschool te zitten?

19.00

De dansers gaan in de haar en make-up. Jamy neemt nog even met Sonja door wat ze vandaag gezien heeft.

20.30

Het optreden begint.