Naar vraag & antwoord

Hoe kan het dat het sneeuwt in de skihal? Sport

Bekijk antwoord
Hoe kan het dat het sneeuwt in de skihal?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Dat is natuurlijk topgeheim! Want elke skihal wil de beste sneeuw hebben en het recept niet verklappen aan anderen. Maar een tipje van de sluier kunnen we wel oplichten.

Sommige skihallen spuiten sneeuw op de skibaan met een sneeuwkanon. In het kanon wordt kunstsneeuw gemaakt met behulp van stikstof. De sneeuw wordt (bijvoorbeeld elke avond) op de skibaan gespoten.

Maar er is nog een ander systeem. Er bestaat ook een soort kanon dat kleine waterdruppeltjes verstuift. Een speciaal apparaat zorgt ervoor dat de waterdruppeltjes langer in de lucht blijven hangen. De temperatuur van de lucht is koud en zo ontstaat er perfecte poedersneeuw. Dit systeem kan continue sneeuw maken, ook als skiërs en snowboarders op de baan zijn.

Ook bestaan er skihallen waar het helemaal niet sneeuwt! Je skiet dan op borstels. Dat heet een borstelbaan of rolband.

Skiën in een skihal wordt ook wel indoorskiën genoemd. Het is heel handig, want je hebt dus nooit last van slecht weer. Ook zijn er in skihallen vaak aparte kinderpistes. Dus je hoeft niet eens een hele week op vakantie, je kunt ook best een dagje gaan skiën. Da’s toch handig?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!