Hoe is handbal eigenlijk ontstaan?

Hoe is handbal eigenlijk ontstaan?
handbal

Duits

Handbal komt waarschijnlijk uit Duitsland. Het was de duitser Max Heiser die handbal voor het eerst spelregels gaf. In 1917 werden deze vastgelegd door de turnbond onder de officiële naam: ’Bestimmungen für die Abhaltung des Handbalspieles für die Damenabteilungen des Berliner Turnrathes’. (Er staat dat handbal alleen voor meisjes is.)

Meisjessport

Aan het begin van 20ste eeuw wilde men de sporttak gymnastiek verbreden door ook balspelen aan het geheel toe te voegen. Aangezien voetbal een mannensport was en tennis alleen voor de elite, was handbal uitermate geschikt voor de meisjes. Later voegden de heren zich ook toe.

Naar Nederland

De Duitse speelwijze is uiteindelijk de basis geworden voor het internationale handbal. De spelregels waren een combinatie van basket-, korf- en voetbalregels. Via een uitwisseling tussen Hamburgse en Berlijnse turnverenigingen kwam handbal in Groningen terecht, waar de basis werd gelegd voor het Nederlandse handbal. In die tijd werd handbal nog op aangepaste voetbalvelden gespeeld en (ook opvallend) met elf spelers. De Berlijnse Hogeschool verzorgde in 1928 tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam een succesvolle demonstratie (met een bal die 10 centimeter groter was dan de huidige herenbal).

Eerste kampioenschap

In 1930 vond de eerste strijd om het landskampioenschap plaats en in 1935 werd in Den Haag de eerste interland tegen Duitsland gespeeld. Er werd kansloos verloren met 15-2. In 1935 kreeg handbal zijn eigen bond: het Nederlands Handbal Verbond. Momenteel heeft de bond ruim 57.000 leden. Om praktische redenen werd handbal met zijn elfen afgeschaft en vervangen door het huidige handbal met zijn zevenen. Ook het gras was verleden tijd en werd vervangen door ons eigen veldhandbal.

Challenges