Wat is epilepsie?

Het menselijk lichaam

Epilepsie is een soort storing in je hersenen. Iedereen kan op iedere leeftijd epilepsie krijgen: jong, oud, onbekend of beroemd. Julius Caesar en Napoleon Bonaparte hadden bijvoorbeeld ook epilepsie. In Nederland heeft 1 op de 150 mensen epilepsie. Bij kinderen is dit 1 op de 100.

Epilepsie betekent dat er iets misgaat in je hersenen. Dit heet een aanval. Tussen de aanvallen door is er niks aan de hand en kun je meestal nog gewoon voetballen of naar school gaan. De meeste mensen merken het zelf niet als ze een aanval hebben en ze voelen een aanval ook niet aankomen.

Aanvallen

Je hersenen geven seintjes door aan je lichaam. Je hersenen krijgen zelf ook seintjes binnen vanuit het lichaam. Dit gebeurt via prikkels. Prikkels zijn een soort elektrische stroompjes die door de zenuwen in je lichaam lopen. Door deze prikkels kunnen we bijvoorbeeld praten, denken, voelen, ademhalen en blijft ons hart kloppen. Bij iemand met epilepsie geven de hersenen opeens heel veel prikkels tegelijk door. Iemand heeft dan een soort kortsluiting in zijn hersenen, waardoor diegene een aanval krijgt.

Lees ook: Hoe weet een pilletje dat de pijn in mijn hoofd zit?

Verschillende soorten

Epileptische aanvallen kunnen er heel verschillend uitzien. Wat voor aanval je krijgt hangt af van waar in je hersenen de kortsluiting ontstaat. Zo kan het zijn dat:

-   je dingen ziet, hoort of ruikt die er niet zijn.
-   je aandacht opeens weg is: je staart voor je uit zonder iets op te merken. Dit wordt een absence genoemd. Dat is een Engels woord, en het betekent dat je afwezig bent. Het is een soort slapen met je ogen open, alleen duurt het maar een paar seconden. Het kan ook vaker dan een keer per dag gebeuren.
-   je verstijft en gaat schokken met het hele lichaam. Dit wordt een grote (tonisch-clonische) aanval of insult genoemd.

En er zijn nog veel meer soorten epileptische aanvallen.

Oplossing

Meestal wordt epilepsie behandeld met medicijnen. Er zijn veel verschillende medicijnen. Soms duurt het even voor de arts het beste medicijn voor iemand heeft gevonden. De meeste mensen krijgen geen aanvallen meer als ze regelmatig de juiste medicijnen slikken. Als iemand na een paar jaar geen aanvallen meer heeft, wordt meestal geprobeerd om te stoppen met de medicijnen.

Bijna alles kan

Dankzij de medicijnen kunnen de meeste mensen met epilepsie bijna alles doen wat ieder ander ook doet. Maar iemand die nog veel of zware aanvallen heeft, moet zijn/haar leven daar op aanpassen. Je mag dan bijvoorbeeld niet alleen zwemmen of fietsen. Sommige beroepen kunnen ook niet, zoals buschauffeur of piloot. Ook autorijden is verboden als iemand nog aanvallen heeft.

Bron: Epilepsiefonds

Weet jij ook...

Of je hersens slapen als je zelf slaapt?

Wat autisme is?