Naar vraag & antwoord

Waarom zoenen mensen? Het menselijk lichaam

Bekijk antwoord
Waarom zoenen mensen?

Opeyemi Ogunjimi stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Of het nou om een kus op de wang gaat of om een heftige tongzoen: je zoent elkaar om te laten blijken dat je om iemand geeft. Maar was dat altijd al zo. Misschien komt zoenen wel voort uit voeren, zoals moedervogels hun baby's voeren. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van zoenen.

Sommige wetenschappers denken dat het heel lang geleden, in een tijd dat er nog geen gemalen babyvoeding was, is ontstaan. Net zoals bij vogels kauwden de moeders en vaders het voedsel voor en gaven het vervolgens via de mond (als een soort kus) aan hun baby.

Andere wetenschappers denken dat het een manier is om dicht bij een mogelijke partner te komen zodat je kan “checken” of hij goed genoeg is. Het is tenslotte een heel intiem moment waarbij je de ander kan proeven, voelen en ruiken.

Waarschijnlijk zal bijna iedereen het er mee eens zijn dat zoenen tegenwoordig een manier is om te laten blijken dat je om die ander geeft en dit kan op veel verschillende manieren varierend van een luchtkusje tot een heftige tongzoen.

Opeyemi Ogunjimi stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!