Waarom smaakt eten anders als je verkouden bent?

Het menselijk lichaam
verkouden smaak eten

Hoe jij iets vindt smaken, wordt bepaald door de smaakorgaantjes op je tong, door wat je ruikt met je neus én door wat je ziet met je ogen. Hoe kan het dan dat eten eigenlijk anders smaakt als je verkouden bent?

Tong

Ten eerste proef je met tong. Met je tong kun je eigenlijk maar 4 smaken onderscheiden: zout, zuur, zoet en bitter. Sommige mensen noemen daar een vijfde smaak bij: umami, het Japanse woord voor hartig. Iedere smaak proef je op een andere plaats op je tong. Zo proef je iets zoets op het puntje van je tong, en iets zuurs aan de zijkant van je tong!

Neus

De rest van wat je proeft, wordt door het ruiken met je neus bepaald. Doe maar eens de volgende test: knijp je neus dicht en eet een snoepje. Je zult proeven dat het zoet is, maar niet welke smaak het snoepje precies heeft! Je neus staat dus in direct verband met je smaak.

Ogen

Ook je ogen hebben invloed op je smaak. Als jij iets er lekker uit vindt zien, dan vind je iets eerder lekkerder smaken dan wanneer iets er vies uitziet.

Verkouden

Als je verkouden bent, zit je neus verstopt. Daardoor kan je minder goed ruiken. We hebben zonet geleerd dat je neus in verband staat met je smaak. Als je dus minder goed kan ruiken met je neus, dan kan je ook minder goed proeven. Daardoor smaakt je eten anders of proef je zelfs helemaal niets als je verkouden bent!