Waarom moet ik niet lachen als ik mezelf kietel?

Het menselijk lichaam
mensen die elkaar omhelzen

Als je wordt gekieteld moet je meestal vreselijk lachen. Behalve als je jezelf kietelt, dan gebeurt er helemaal niets…Om te begrijpen hoe dat komt moet je eerst weten hoe kietelen werkt.

Zenuwen

Door je hele lichaam lopen zenuwen. Je zenuwen waarschuwen je, bijvoorbeeld als je iets heets aanraakt. In een reflex trek je dan je vingers terug, zonder dat je daar over na hoeft te denken. Dat komt omdat je zenuwen niet alleen naar je hersenen een signaal sturen, maar ook naar je spieren.

Lees ook: Waarom lach ik als ik zenuwachtig ben of als iemand boos wordt?

Signaal

Lachen als je wordt gekieteld is ook zo’n reflex. Je zenuwen vertellen je spieren om weg te komen van het gekietel. Het zal maar het gekriebel van een grote vogelspin zijn! Je spieren spannen zich samen en je gaat kronkelen om weg te komen bij het gekietel. Tegelijk geven je zenuwen aan je hersenen door dat je wordt gekieteld.

Slimme hersenen

Als je jezelf kietelt dan weten je hersenen al dat je gekieteld wordt. Je hersenen waarschuwen je zenuwen dat ze niet hoeven te reageren op het gekietel. Gelukkig maar, anders zou je de hele dag om jezelf moeten lachen!

Weet jij ook...

Hoe moppen zijn ontstaan?

Waarom je moet huilen als je pijn hebt en niet lachen?