Waar worden je tanden en kiezen van gemaakt. En hoe weet je lichaam dat?

Het menselijk lichaam

Heb je je ooit afgevraagd van wat voor materiaal je tanden en kiezen zijn gemaakt? Het is namelijk geen bot. Wil je weten wat het wel is? Lees dan verder!

Wisselen

Bij ongeveer 6 maanden verschijnen de eerste tanden van een baby. Een kind heeft in totaal 20 tanden. Als je groeit wisselen deze voor 32 volwassen tanden. Op die tanden moet je zuinig zijn want als deze uitvallen groeien ze niet meer terug!

Lees ook: Waarom krijgen we twee keer tanden?

Ladekastje 

Net als voor zoveel dingen in het lichaam liggen de opdrachten voor het maken van tanden vast in het DNA. DNA zit in iedere cel van je lichaam en is te vergelijken met een ladenkast waarbij in elk laatje een opdracht zit. Als het tijd is voor het krijgen van tanden gaat het laatje open en kan de opdracht gelezen worden. Bij de mens dienen tanden en kiezen eigenlijk alleen om te kauwen waardoor voedsel fijn gemalen wordt zodat het makkelijk verteerd kan worden. Bij dieren hebben tanden vaak ook nog een functie als aanvalswapen, maar gelukkig worden de tanden door mensen hiervoor zelden gebruikt.

Lees ook: Waarom moeten wij onze tanden poetsen terwijl ze dat in de oertijd niet deden?

Bouwmateriaal

Omdat je ook op harde stukken en bijvoorbeeld taai vlees moet kunnen kauwen moeten je tanden goed vastzitten (in je kaak) en erg sterk zijn. Tanden zijn daarom opgebouwd uit meerdere lagen. Helemaal binnen in je tand zit het zachte tandmerg waarin de bloedvaatjes zitten die ervoor zorgen dat je tanden gezond blijven en voedingsstoffen krijgen. Ook zitten in dit tandmerg kleine zenuwtjes waardoor je kan voelen of je op iets kouds of warms bijt. Jammer genoeg zorgen deze zenuwtjes ook voor kiespijn bij gaatjes. Om het tandmerg heen zit een sterkere laag dat lijkt op je botten en veel kalk bevat. De buitenste laag van je tanden is het glazuur, dit is de hardste stof die in ons lichaam voorkomt. Door je tanden goed te poetsen voorkom je dat er gaatjes in dit glazuur komen die zich daarna makkelijk in het zachtere weefsel kunnen uitbreiden.

Zet je tanden hier ook eens in:

Wat doet tandpasta met je tanden?
Waarom heb je soms gele tanden?