Kan de griepprik ook in pil vorm?

Het menselijk lichaam

Alle mensen boven de 60 jaar mogen jaarlijks een griepprik halen. Ook mensen met een lage weerstand, zoals bijvoorbeeld diabetici mogen zich laten inenten tegen de griep, net als zwangere vrouwen en mensen die in de zorg werken.

Griep wordt veroorzaakt door bacteriën of door een virus. Met de prik krijg je een vaccin in je lichaam gespoten. In dit vaccin zit een klein beetje griepvirus of griepbacteriën. Je afweersysteem leert zo de ziekteverwekkers van griep te doden. In de vaccinatie zitten zo weinig ziekteverwekkers dat je er niet echt ziek van wordt. Als je daarna toch in aanraking komt met de griep weet je afweersysteem hoe het de griep moet verslaan. Je wordt daardoor niet (of maar een beetje) ziek.

Handig, maar wel vervelend dat je daarvoor een prik moet halen. Toch kan de griepprik nog niet als pil worden ingenomen. Op het moment is er nog geen griepvaccin gevonden dat ook als pil goed werkt.

Als je een pil (of eten) inneemt, komt het eerst in de maag. De maag bevat maagzuur. Hier kunnen weinig bacteriën en virussen, de ziektemakers, goed tegen. Het maagzuur beschermt het lichaam tegen het ziek worden van bacteriën en virussen die we bijvoorbeeld met het voedsel en drinken innemen.

Omdat de griepprik bestaat uit bacteriën of virussen kan ook het vaccin niet tegen maagzuur. Het maagzuur maakt een grieppil kapot en onwerkzaam nog voordat je afweersysteem heeft geleerd hoe het de griep moet verslaan.

Er worden wel onderzoeken gedaan om te onderzoeken of de griepprik ook als pil kan worden ingenomen. Daarvoor moet de stof uit de griepprik worden ingepakt zodat het maagzuur deze grieppil niet onwerkzaam en kapot kan maken. Ook mag je natuurlijk niet heel ziek worden van een grieppil.

Op dit moment is er nog geen grieppil gevonden die net zo goed werkt als de griepprik. Het is dus nog even tanden op elkaar Carianna!

Bron: Apotheek.nl