Hoe weet je hoe lang je in de zon kunt blijven?

Het menselijk lichaam
een man ligt te zonnen in een zwembad

Dat de zon goed is voor ons blijkt wel uit alles wat ze voor ons doet. Ze laat bijvoorbeeld ons eten groeien en zorgt voor de aanmaak van vitamines in onze huid. Sterker nog: zonder de zon is er geen leven op aarde! Dit klinkt allemaal heel positief, maar de zon kan erg gevaarlijk zijn als je er te lang in blijft. Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt af van verschillende factoren.

Verschillend
De zelfbeschermingstijd (de tijd waarin je onbeschermd in de zon kunt zonder te verbranden) is per persoon verschillend. Een jonge huid is gevoeliger voor verbranden dan een oude huid. Als je een lichte haarkleur hebt met een lichte huid, kun je vaak korter in de zon blijven dan wanneer je een donkere huid en donker haar hebt. 

Geluk
De zelfbeschermingstijd hangt ook af van waar je je op de wereld bevindt. Als je dichtbij de evenaar bent, of hoog in de bergen, dan verbrand je sneller. Wij als Nederlanders hebben dus best een beetje geluk met ons platte landje dat best ver van de evenaar af ligt!

Wolken
En wat natuurlijk ook meespeelt: hoe zijn de weersomstandigheden verder? Het zonnetje kan heel fel schijnen, maar er kunnen af en toe ook wolken langs drijven waardoor de zon even niet zo hevig aanwezig is, en uit die wolken kan zelfs ook regen komen. Je snapt dus wel dat je langer in de zon kunt blijven als het tegelijkertijd regent, dan dat de lucht strak blauw is. Maar let nog steeds goed op, want in de schaduw kan je ook verbranden!

Insmeren
Om te voorkomen dat je verbrandt, is het verstandig om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Deze kun je kopen met verschillend factoren. Hoe hoger de factor, hoe beter je wordt beschermd!

Bron: Silke Hoeneveld, NIVEA Consumer Relations