Hoe komt het dat mensen stotteren?

Het menselijk lichaam
words

Als je stottert, gebeurt er iets met je ademhaling. Om dit goed uit te kunnen leggen moeten we eerst weten wat er met bepaalde spieren in het lichaam gebeurt als je praat.

Goed ademen

Je lichaam heeft aan de linker- en aan de rechterkant 12 ribben. Ook heb je een middenrifspier die heel belangrijk is voor de ademhaling. Deze spier gaat van boven naar beneden en zorgt ervoor dat je goed ademt.

Normaal gesproken...

Voordat je gaat praten adem je eerst in. Bij mensen die niet stotteren gaat tijdens het praten de middenrifspier naar beneden en de ribben naar buiten. Tijdens het praten adem je lucht uit. Dat gebeurt doordat je middenrif dan heel vloeiend naar beneden gaat en de ribben weer naar binnen. De lucht die je uitademt gaat dan langs de trillende stembanden, waardoor er geluid uit je mond komt.

Iets geks

Bij stotteraars gebeurt er iets geks met de middenrifspier. Deze spier gaat bij stotteraars die praten trillen en gaat dus niet vloeiend naar beneden en naar boven. Door het trillen verloopt de ademhaling tijdens het stotteren anders.

Cursus

Van het stotteren kun je wel af komen door speciale cursussen te volgen.

Wist je dat?

  • Mannen vaker stotteren dan vrouwen
  • 1 op de 100 mensen stottert wereldwijd
  • Stotteren start meestal tussen het tweede en vijfde levensjaar
  • Je hebt een grotere kans op stotteren als het voorkomt in je familie