Hoe kan het dat mensen zich niet herinneren wat ze gedroomd hebben?

Het menselijk lichaam

Sommige mensen herinneren zich elke morgen allerlei beelden van hun droom, andere mensen weten ’s morgens helemaal niets meer van de afgelopen nacht. Toch hebben ook de mensen die zich helemaal niets meer herinneren wél gedroomd, want iédereen droomt, élke nacht.

Onderzoeken

Onderzoekers hebben veel onderzoeken gedaan om te kijken waarom iemand een droom vergeet of juist een droom onthoudt, maar eigenlijk bestaat er geen duidelijk antwoord op deze vraag. Ze hebben wel wat verschillen tussen de vergeters en de onthouders gevonden.

Prikkel

Zo hebben de vergeters een sterkere prikkel (bijvoorbeeld een wekker of een plens koud water) nodig om wakker te worden dan de onthouders. Misschien betekent dit wel dat de vergeters veel dieper slapen dan de onthouders. Het lijkt er ook op dat als je langzaam wakker wordt, je je droom sneller vergeet. Er zijn dus veel ideeën over de vraag waarom de één zijn droom onthoudt en de ander niet.

Of je bij de vergeters of bij de onthouders hoort, kan per nacht verschillen. Nu maar hopen dat je een droomvergeter bent, als je een keer een nachtmerrie hebt!