Hoe kan het dat mensen kunnen buikspreken?

Het menselijk lichaam
Buikspreken leer je zo

Buikspreken is eigenlijk een illusie. Net als goochelen! Een buikspreker probeert te praten zonder zijn lippen te bewegen. Dit lukt vaak niet helemaal, maar doordat hij een pop gebruikt om je af te leiden, valt dat meestal niet op.

Uit de keel
Het geluid komt dus ook helemaal niet uit de buik van de buikspreker, maar gewoon uit de keel. Je kunt het zelf ook proberen: zeg het alfabet maar op zonder je lippen te gebruiken.

Het alfabet
De meeste letters kun je best goed uitspreken zonder je lippen te gebruiken. Er zijn echter een paar probleemletters. Dit zijn de B, F, M, P, Q, V en W. Het is echt onmogelijk om deze letters uit te spreken zonder je lippen te gebruiken. Buiksprekers hebben daar een trucje voor. Ze slaan deze letters gewoon over of maken een ander geluid! Je hersenen worden dan een beetje voor de gek gehouden en vullen de woorden zelf aan. Een beetje humor erbij helpt ook om de kleine foutjes te verdoezelen.

Populair?
Buikspreken was vooral halverwege de vorige eeuw populair. Het aantal buiksprekers neemt echter af. Wereldwijd zijn er nog maar een paar honderden beoefenaars, die voornamelijk optreden op cruiseschepen. Jeff Dunham is nu misschien wel de populairste buikspreker.

Zelf doen?
Op deze website vind je heel veel tips om zelf te leren buikspreken.