Hoe en waarom komt je speeksel in je mond?
Speeksel bestaat vooral uit waterig slijm en het enzym amylase. Dit enzym helpt om zetmeel dat bijvoorbeeld in aardappels zit om te zetten in suikers die je lichaam nodig heeft. Naast het verteren van zetmeel helpt speeksel ook om je mond en keel te smeren en maakt het het voedsel lekker smeuïg zodat je het makkelijk door kan slikken.
Het speeksel wordt gemaakt in de speekselklieren, waarvan de belangrijkste de oorspeekselklier, de onderkaakspeekselklier en de ondertongspeekselklier zijn. Deze klieren liggen niet in de mond zelf, maar net daarbuiten (de naam verraad al waar ze liggen). Via een heel klein kanaaltje wordt het speeksel in de mond geleverd op het moment dat je eet of alleen al wanneer je eten ruikt. Wanneer je met je tong aan de binnenkant van je wang voelt, voel je misschien ter hoogte van je bovenste tandenrij een klein gaatje; dit is de uitgang van het kanaaltje van je oorspeekselklier.