Bij mijn geboorte was mijn haar zwart, en nu is het blond. Hoe komt dat?

Het menselijk lichaam

Hoe kan je haar nou verkleuren?

Je haar na je geboorte 

Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar. Twee of drie maanden nadat de baby geboren is, wordt dit haar vervangen door een ander soort haar.

Na twee jaar

Pas als je ongeveer twee jaar bent, is het veranderd in volwassen haar. Welke kleur het haar heeft hangt af van de hoeveelheid pigment dat er in het haar zit. Pigment is een kleurstofje. Als baby verlies je dus haren en je krijgt er nieuwe voor terug. Hierdoor kan het gebeuren dat je geboren wordt met donker haar (met veel pigment), maar dat het later vervangen wordt door blond haar (met weinig pigment).

Puberteit

Hoeveel pigment je haren hebben, kan in de puberteit ook nog een keer veranderen. Dat komt doordat je dan andere hormonen in je lichaam krijgt. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf maakt. Er zijn verschillende soorten en elk hormoon doet iets anders in je lichaam. Er is dus ook een hormoon die wat met je haarkleur doet. Afwachten maar wat het straks gaat worden met je haar…..