Als ik moet gapen, moeten andere mensen soms ook gapen. Hoe kan dat?

Het menselijk lichaam
gapen

Je zit in de klas en voelt ‘m aankomen. Je wilt het onderdrukken, maar het lukt niet. Je mond gaat open en je haalt diep adem, tegelijkertijd strekken je armen zich uit. Vervolgens blaas je de lucht weer uit naar buiten. Blijkbaar is het onmogelijk om niet te gapen tijdens geschiedenis. Vervolgens kijk je om je heen en wat zie je nu: 5 klasgenoten om je heen gapen ook. Het lijkt wel besmettelijk! Klopt dit en hoe werkt een gaap?

Hoe werkt een gaap?

Een gaap is een reflex. Dat houdt in dat je hersenen dit zelfstandig coördineren en je dit niet altijd kunt tegenhouden. Het duurt gemiddeld 6 secondes en komt op alle leeftijden (zelfs voor de geboorte!) voor. Ook dieren kunnen gapen. Een gaap lijkt het vaakst te ontstaan wanneer je moe, verveeld of hongerig bent. Er zijn erg veel verschillende ideeën waarom je moet gapen. Veel van deze theorieën gaan over ons lichaam: - er zit te weinig zuurstof en teveel koolstofdioxide in ons bloed; door te gapen kun je dit herstellen - tijdens gapen strekken je longen zich uit en gaat er meer bloed naar je hart en je spieren; hierdoor voel je je wakkerder - door te gapen koelen je hersenen af als het om je heen te warm is - ook verlaagt de druk achter je trommelvlies (denk maar aan het vliegtuig) Andere ideeen gaan over gapen als een middel voor contact tussen mensen: - in de oertijd zou gapen gebruikt worden om aan te geven dat er gegeten of geslapen moest worden. Dit mechanisme gebruiken we 1000-en jaren later nog steeds.

Waarom gaap je mee als iemand anders gaapt?

Bij de lichamelijke theorieën lijkt het erg waarschijnlijk dat mensen om je heen net zo moe of warm zijn als jij. Het lijkt alsof ze gapen omdat jij gaapt, maar dit is niet het geval. Daar tegenover staat dat de contact-theorie zegt dat je wel gaat gapen omdat de ander gaapt. Het is een manier om aan de ander aan te geven dat je ook honger hebt of moe bent. Omdat de mens eigenlijk een kuddedier is en alles ongeveer tegelijk doet, komt dat goed uit. Kortom, ondanks alle onderzoeken die gedaan zijn, is het nog steeds niet helemaal duidelijk waarom we gapen. Maar het kan wel heel erg lekker zijn om je af en toe eens flink uit te strekken en te gapen. En weet je, waarschijnlijk heb je tijdens het lezen van dit antwoord ook al moeten gapen, want ook van lezen over gapen moet je gapen!