Wie is de oprichter van Unicef?

Geschiedenis
unicef

Dat zijn er heel veel! Unicef is namelijk niet door één persoon opgericht maar door heel veel landen samen: 55 in totaal.

Tweede Wereldoorlog

In 1946 werd Unicef als een tijdelijk fonds opgericht door de Verenigde Naties in Amerika. Bijna alle landen zijn lid van de Verenigde Naties om te praten over vrede en veiligheid in de wereld. De oprichting van Unicef heeft met de Tweede Wereldoorlog te maken. In 1946 was die net afgelopen. In heel Europa hadden kinderen voedsel, onderdak en doktoren nodig.

Lees ook: Wat moet je doen als iemand in het water valt?

Hulp voor iedereen

Ook Nederlandse kinderen kregen hulp vanuit Amerika. Door een fonds op te richten kon dat door landen zoals Amerika, China en Rusland samen worden betaald. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat Unicef in 2007 nog zou bestaan. De oprichters dachten dat Unicef niet meer nodig was als alle Europese kinderen weer voldoende voedsel hadden.

Maar landen zoals China vonden dat niet eerlijk: veel andere kinderen buiten Europa hebben nog wel veel hulp nodig. Daarom spraken de landen samen af dat Unicef wereldwijd kinderen mocht gaan helpen. In 1955 kwam er een Nederlandse afdeling van Unicef, Jan Eggink was de eerste directeur.

Weet jij ook...

Wanneer een reddingsteam in actie komt?

Hoe je goed eerste hulp verleent?