Wat is een concentratiekamp?

Geschiedenis
Toegangspoort van een concentratiekamp

Een concentratiekamp is een locatie waar mensen worden vastgehouden. De bekendste voorbeelden stammen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ze werden daarvoor ook al gebruikt.

Soorten kampen

Er zijn verschillende soorten concentratiekampen. Werkkampen, doorvoerkampen, vernietigingskampen, interneringskampen en reserveringskampen. De bekendste varianten zijn de werkkampen en vernietigingskampen. In de werkkampen werden de gevangenen ingezet om arbeid te verrichten. Soms was dit in een fabriek, andere keren werden ze ingezet om het kamp verder uit te breiden. Vernietigingskampen werden gebruikt om heel veel mensen tegelijk te doden. Meestal in gaskamers.

Een wachttoren bij een concentratiekamp

Leven in kampen 

Het leven in de concentratiekampen was ontzettend zwaar. Er was weinig eten terwijl de gevangen lange dagen maakten. Mensen konden zich niet wassen waardoor ziektes zich razendsnel door het kamp verspreidden. Er zaten ook veel te veel mensen in te kleine locaties, waardoor ze met wel vier of meer mensen in een bed moesten. Door de barre omstandigheden overleefde veel mensen de kampen niet.

Proefkonijnen 

Naast dat de gevangenen werden ingezet om te werken, werden ze ook gebruikt als proefkonijnen. Er werden medicijnen op hen getest om te kijken hoe ze daar op reageerde. Vooral tweelingen waren populair, omdat ze op die manier goed de effecten konden waarnemen.

Nederland

Ook in Nederland waren er een aantal concentratiekampen. De bekendste is Westerbork in Hooghalen, Drenthe. Westerbork was een doorvoerkamp. Hier verbleven mensen kort voordat ze werden doorgestuurd naar werk of vernietigingskampen.