Waarom hoeven kinderen in Nederland niet te werken?

Geschiedenis
Een jongen schommelt heel hoog

Lekker hè, dat je als kind niet in een fabriek hoeft te werken? Vroeger was dat heel anders. Waarom moesten kinderen vroeger wel, en nu niet meer werken?

Industrialisatie

Eeuwenlang was het heel normaal dat kinderen meehielpen met het werken op het land of in het huishouden. Toen ongeveer 150 jaar geleden de industrialisatie opkwam, was het heel normaal dat kinderen ook in de fabriek werkten. Ze maakten lange dagen van soms wel 16 uur.

Gevaarlijk

Ook was het werken met de machines gevaarlijk. Er gebeurde vaak ongelukken. De liberalen die toen in de regering zaten vonden de kinderen wel handig als goedkope arbeidskracht.

Kinderwetje van Van Houten

Maar ene meneer Van Houten was het hier niet mee eens. Kinderen moesten eerst naar school tot hun twaalfde jaar en mochten dan pas werken. Rond 1870 stuurde hij zijn plan (het kinderwetje van Van Houten) naar de Tweede Kamer. Na veel tegengesputter werd in 1874 deze wet aangenomen.

Leerplicht

Toch duurde het nog wel een tijd voordat de kleine kinderen echt niet meer in de fabrieken werkten. In 1900 werd de leerplicht ingesteld. Kinderen tot 12 jaar waren verplicht om naar school te gaan. Daardoor konden ze ook niet meer overdag werken, maar gingen ze een hoop leren!