Waar komt het ei van Columbus vandaan?

Geschiedenis
Een portretschildering van Columbus

Heb jij de uitspraak 'het ei van Columbus' wel eens gehoord? Best een gekke uitspraak toch? Er blijkt een hele geschiedenis achter te zitten!

Ontdekkingsreizen

Christophorus Columbus was een ontdekkingsreiziger. Heel lang geleden wisten we nog niet goed hoe de wereld eruit zag. Een ontdekkingsreiziger reisde de wereld dan rond om landen, dieren en mensen te ontdekken. Vroeger dachten de mensen ook dat de wereld plat was. Ze waren bang dat, wanneer ze te ver zouden varen met hun boot, ze van de wereld af zouden vallen!

De ontdekking van Amerika

Columbus kon zich dat niet voorstellen en voer gewoon verder met zijn boot. Zo ontdekte hij per toeval Amerika. “Het ei van Columbus” is een uitspraak. Het betekent dat een oplossing eigenlijk heel makkelijk is als je er eenmaal op gekomen bent.

Feestje

Dat klinkt heel ingewikkeld hè? Deze uitspraak is ontstaan toen Columbus terug was van een van zijn reizen en er een feestje voor hem werd gegeven. Een van die gasten zei dat als Columbus niet had bedacht dat de wereld rond was, er vast wel iemand anders was geweest die dat had bedacht. Deze persoon zou dan Amerika hebben ontdekt.

Ei op tafel

Columbus hoorde dit en vroeg of iemand een ei rechtop op tafel wilde zetten. Niemand kon dit. Columbus sloeg toen het ei heel hard op tafel zodat het op de platte kant bleef staan. Iedereen zuchtte en vond het achteraf maar een makkelijk trucje. Columbus wilde duidelijk maken dat een oplossing voor iets moeilijks wel makkelijk lijkt, maar je moet er wel opkomen!