Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?

Geschiedenis
sterrenbeelden op een wereldbol

Ben jij begin januari geboren? Dan heb je als sterrenbeeld Steenbok. Tweelingen zijn geboren in mei of juni en een Weegschaal ben je als je jarig bent in september of oktober. Grappig om te weten voor je horoscoop natuurlijk. Maar hoe zijn die sterrenbeelden ontstaan?

Lang geleden

De sterrenbeelden zijn al heel lang geleden bedacht. Vroeger keken mensen 's nachts veel naar boven. En als je 's nachts lang naar de sterrenhemel kijkt ga je vanzelf figuren in die sterren herkennen. Zo zijn de sterrenbeelden ontstaan: een verzameling sterren die samen een figuur vormen als je ze door lijnen zou verbinden.

sterrenbeeld in de sterren

Dierenriem

De bekendste sterrenbeelden zijn de twaalf tekens van de dierenriem (ook wel Zodiak genoemd). Wist je dat de zon gedurende het jaar precies door deze twaalf sterrenbeelden beweegt? Iedere maand schuift de zon een sterrenbeeld op.

Startpunt

Als startpunt werd het begin van de lente gekozen. Op dat moment stond de zon in het sterrenbeeld Ram. Daarom begint een horoscoop meestal met het sterrenbeeld Ram.

Het hele jaar door beweegt de zon zich door de sterrenbeelden. Je geboortedatum bepaalt je sterrenbeeld:

20 januari – 18 februari: Waterman
19 februari – 20 maart: Vissen
21 maart – 19 april: Ram
20 april – 20 mei: Stier
21 mei – 20 juni: Tweelingen
21 juni – 22 juli: Kreeft
23 juli - 22 augustus: Leeuw
23 augustus – 22 september: Maagd
23 september – 22 oktober: Weegschaal
23 oktober – 21 november: Schorpioen
22 november – 21 december: Boogschutter
22 december – 19 januari: Steenbok

Wist je dat..

..de sterrenbeelden tegenwoordig niet meer helemaal kloppen? Wetenschappers ontdekten dat de sterrenbeelden ieder jaar een heel klein beetje verschuiven. Eens in de 2148 jaar schuift het beginpunt van een sterrenbeeld op.