Wat is het verschil tussen boter en margarine?

Eten en drinken
een kuipje margarine van bovenaf

Boter en margarine lijkt heel veel op elkaar. Maar het is wel anders! Anders zou het wel dezelfde naam hebben, toch?

Het verschil

Boter is gemaakt van melk en margarine van oliën en vetten. De minder vette variant van boter heet halfvolle boter. De minder vette variant van margarine heet halvarine.

Melkvet

Boter bestaat voor ongeveer 80 tot 90 % uit melkvet, 16% uit water en nog zo’n 2% van boter bestaat uit een van melk afkomstige droge stof.

Plantaardige vetten

Margarine bestaat voor ongeveer 80 tot 90% uit dierlijke of plantaardige vetten. Vaak is margarine plantaardig. Op het etiket zie je vaak van welke plant margarine gemaakt is. Bijvoorbeeld: zonnebloemmargarine. Vanaf 2014 moet bij de ingrediënten staan welke oliën en vetten gebruikt zijn.

Vitamines

De fabrikant voegt zelf vitamine A en D aan margarine toe, in boter zitten die vitamines al van nature.