Wat doet een topkok?

Eten en drinken
Houten plank met dumplings erop

Een chef-kok is iemand die aan het hoofd van een professionele keuken staat. Vaak wordt hij ook gewoon chef genoemd. Mocht de chef een keer ziek zijn dan wordt hij vervangen door de sous-chef.

Rangensysteem

In een restaurantkeuken werken vaak verschillende koks met elke een eigen afdeling. De hoofd van zo’n afdeling heet de Chef de partie. De titels van de koks komen vaak uit het Frans. Chef de partie is een verzamelnaam voor alle afdelingshoofden, want iedere kok heeft ook nog een andere titel die meteen aangeeft wat zijn taak is. Zo is een saucier verantwoordelijk voor alle sauzen die horen bij vlees, vis en gevogelte.

Lees ook: Hoe ziet de dag van een chef-kok eruit?

Amateur

Nu, ben je natuurlijk chef in je eigen keuken, maar een amateurchef bestaat niet. Een amateurkok wel. Wil je nu heel graag goed leren koken dan kun je een opleiding volgen. Die duurt ongeveer drie jaar. Daarna mag je jezelf kok noemen.

Restaurant

Na de opleiding gaan de meeste koks aan de slag in een restaurant. Je kan dan niet meteen chef-kok worden. Eerst moet je nog veel meer leren! De eerste paar jaar zal je werken onder een chef de partie. Zo doe je meer ervaring op. Daarna kun je zelf chef de partie worden. Vanuit die positie kun je chef-kok worden. Mocht je dit te lang vinden duren dan kan je natuurlijk ook nog altijd je eigen restaurant beginnen.

Lees ook: Hoe wordt vliegtuig eten gemaakt en bewaard?

Meer weten…

Jetske en Vincent lopen een dagje mee met topkok Pierre Wind. Het is een drukke dag want de hyperactieve kok moet sprinkhanen inkopen voor een speciaal gerecht, een demonstratie geven op een kookschool en optreden in het programma Blinq van de EO. Vincent heeft de dag van zijn leven.