Waarom smaakt kraanwater overal anders?

Eten en drinken
kraanwater smaak

Is het jou wel eens opgevallen dat het kraanwater in een ander huis anders smaakt dan in je eigen huis? Best gek! Hoe komt dat eigenlijk? Willem Wever zocht het uit!

Soort

De smaak van water hangt af van verschillende dingen. Het soort type water bepaalt bijvoorbeeld voor een deel de smaak. Is het kraanwater gemaakt van grondwater, oppervlaktewater of water uit de duinen? Ieder type water heeft een andere smaak.

Plaats

Ook is de smaak afhankelijk van de plaats waar het water is gewonnen. De plaats waar water uit de grond wordt gehaald wordt het waterwingebied genoemd. Meestal komt het water uit jouw kraan uit een waterwingebied uit jouw omgeving. Ieder gebied is anders, dus de smaak zal ook anders zijn! Daarbij moet het water ook nog gezuiverd worden als het uit de grond wordt gehaald. Dat zorgt ook voor een andere smaak.

Natuurlijke stoffen

In water zitten allerlei stoffen en mineralen die de smaak van het water bepalen. Zo kun je kalk, ijzer en mangaan in het kraanwater terugvinden. Ook natrium, kalium, calcium en magnesium vind je in het water Deze stoffen zijn gezond voor je lichaam. Vaak verschilt het per gebied hoeveel van deze stoffen er in het water zitten. Daardoor is de samenstelling, en dus de smaak, overal anders.

Zacht of bitter?

Water dat weinig mineralen bevat, heeft vaak een ‘zachte’ smaak. Water dat veel sulfaat en magnesium bevat, is vaak meer bitter van smaak. Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Water met veel calcium smaakt vaak hard. Hoewel water vaak niet echt een smaak heeft, kunnen de smaken toch heel erg verschillen!

Bron:

- https://www.vitens.com/pers-en-nieuws/blogoverzicht/waarom-smaakt-het-k…