Waarom krijg je een taart als je jarig bent?

Eten en drinken
Een verjaardagstaart

Van slagroomgebak tot aan een chocoladetaart. Bij feesten wordt taart, koek of gebak gegeten. Niet alleen bij verjaardagen die pas sinds de 19e eeuw (1800-1900) gevierd worden, maar ook bij andere feesten zoals bruiloften, geboorten, en zelfs bij begrafenissen. Al is bij een begrafenis het gebak niet meer dan een plakje cake.

Waarom eten we taart?

Wij eten gebak met feesten, omdat gebak een luxe product is. Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd. Overigens was gebak vroeger anders dan nu. Zeker voor de komst van het fornuis in de 19e eeuw waren het meer koeken dan gebakjes.

Kaarsjes uitblazen

Belangrijk ritueel bij de verjaardagstaart is het uitblazen van de kaarsjes. Het is de bedoeling dat ze in een keer uitgaan. Lukt dat dan zou dat geluk brengen. Rituelen als kaarsjes uitblazen zijn er om een overgang naar iets nieuws aan te geven. In het geval van verjaardagen de overgang naar een nieuw jaar. Deze gebruiken die ook wel overgangsrituelen genoemd worden, gaan met feestelijkheden gepaard. Je nodigt vrienden en vriendinnen uit, er wordt gezongen en je krijgt cadeautjes. Bij zo’n gebeurtenis hoort taart of gebak.

Wist je dat...?

Wist je dat volgens de traditie van een bruidstaart een taart minimaal drie lagen heeft.