Naar vraag & antwoord

Waarom kan een theezakje niet in koud water oplossen, maar alleen in warm? Eten en drinken

Bekijk antwoord
Waarom kan een theezakje niet in koud water oplossen, maar alleen in warm?

Hana Hodzic stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Watermoleculen bewegen sneller in heet water dan in koud water. Hierdoor kunnen ze de geur- en smaakstoffen van de theeblaadjes makkelijker losmaken. Alle dingen bestaan uit moleculen. Dat zijn hele kleine, onzichtbare deeltjes. Moleculen kunnen bewegen. En hoe warmer het is, hoe harder ze dat doen!

Watermoleculen bewegen dus meer in heet water, dan in koud water. Hierdoor kunnen ze de moleculen van de geur- en smaakstoffen op de theeblaadjes sneller losmaken. Ook de blaadjes zelf worden sneller week en toegankelijk, waardoor ook de geur- en smaakstoffen in de blaadjes sneller vrijkomen. Bovendien komen de frisse, fijne smaak en geur in heet water veel sneller vrij.

Het bittere deel van de thee lost langzamer op. Thee trekken (extraheren met een moeilijk woord) met koud water kan wel, maar duurt veel te lang. En de thee zal dan bitter smaken. Bah!

Hana Hodzic stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!