Waarom eten mensen hun eten vaak warm?

Eten en drinken
warm eten

Stel je voor dat je moeder ’s avonds een pan rauwe bloemkool voor je neus zet of een bord ongekookte spaghetti. Je moet er toch niet aan denken?! Toch aten mensen vroeger geen warm eten. Hoe is dat ontstaan?

Rauw

Voedsel voor mensen heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. De oermensen aten hun voedsel voornamelijk rauw. Door uitproberen kwamen ze er achter dat hun eten na koken en braden veel lekkerder werd. Denk maar eens aan aardappelen, die zijn koud erg hard en onsmakelijk, maar na koken zacht en kruimig. Sommige groenten kun je wel koud eten, maar zijn warm veel lekkerder. Het was dus echt een smaakkwestie!

Bacteriën

Verwarmd eten heeft meer voordelen. Gekookt voedsel is bijvoorbeeld beter te verteren in ons lichaam. Ook ontdekte men dat je van gebakken vlees en vis veel minder vaak ziek wordt dan van rauw vlees. Door het bakken dood je namelijk de bacteriën die jou erg ziek kunnen maken. 

Koelkast

Zeker voor de uitvinding van de koelkast was het belangrijk om voedsel te verhitten om bacteriën te doden. Sinds de uitvinding van de koelkast kun je bacteriegroei ook tegengaan door voedsel te koelen. Gekoeld eten bederft namelijk ook minder snel, omdat schimmels en bacteriën minder snel groeien. Als je dus wil eten zonder ziek te worden, bewaar dan je eten in de koelkast en maak ze lekker warm in de pan!