Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Eten en drinken
Glas dat wordt volgeschonken met bier

Onder de achttien jaar oud mag je in Nederland nog geen alcohol drinken. Maar ook mensen die nog de weg op moeten of zwanger zijn kunnen alcohol beter laten staan. Willen ze nou echt graag een biertje meedrinken dan kunnen ze bijvoorbeeld alcoholvrij bier drinken. Maar hoe wordt dat precies gemaakt? Willem Wever zocht het uit!

Alcoholvrij?

Alcoholvrij bier is bier waar geen alcohol in zit. Een andere naam voor alcoholvrij bier is malt bier. Het klinkt heel logisch dat in alcoholvrij bier geen alcohol zit, maar dat klopt niet altijd. Als er een klein beetje alcohol in het bier zit, mag het ook alcoholvrij heten. In Nederland mag bier alcoholvrij heten als er niet meer dan 0,1% alcohol in zit. In het buitenland ligt die grens op 0.5%. Als er op het flesje 0.0% staat zit er echt helemaal geen alcohol in.

Lees ook: Hoe wordt bier gemaakt?

Technieken

Bier wordt gemaakt van water, mout, hop en gist. Dat laatste ingrediënt zorgt ervoor dat suiker in het bier wordt omgezet in alcohol. Hoe maak je bier dan alcoholvrij? Dat kan op twee manieren. De eerste is door een ander soort gist te gebruiken en een lagere temperatuur bij het brouwen. Zo komt er geen alcohol in het drankje. De tweede manier is door de alcohol uit het bier te halen na de vergisting. Door speciale technieken met temperatuur en druk, wordt de alcohol dan uit het bier gehaald. Met een moeilijk woord heet dit de-alcoholisatie.