Hoe kan je de datum van een pak melk uitrekenen?

Eten en drinken

Er staat altijd een houdbaarheiddatum op een pak melk, maar hoe weet je nu hoelang melk houdbaar is? Willem Wever legt het uit. 

Opslagtanks

Koeien worden vaak twee keer per dag gemolken. Per dag geven ze ongeveer 25 tot 30 liter melk. De melk gaat dan in opslagtanks bij de boer. Daar blijft de melk vaak twee tot drie dagen in zitten. De melk wordt daar koel bewaard (4 graden Celsius).

Melkophaalauto

Dan komt een melkophaalauto van een melkfabriek. Zij nemen monsters van de melk om te controleren of de kwaliteit goed is. In de melkfabriek wordt de melk gepasteuriseerd. Het pasteuriseren is erg belangrijk. De melk wordt dan kort verhit en daarna snel gekoeld. De bacteriën worden zo gedood. De melk is dan nog ongeveer 11 dagen houdbaar.

Lees ook: Waarom blijven resten van karnemelk aan het glas plakken als je het leeg drinkt?

Voor de zekerheid

Op elk pak melk zetten ze de houdbaarheidsdatum (THT-datum). De melk is vaak langer houdbaar dan op het pak staat. Dit doen ze voor de zekerheid. Je kunt na deze datum even kijken, ruiken of proeven of de melk niet zuur geworden is. Maar het is wel belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Want buiten de koelkast is melk niet zo lang houdbaar.

Drie dagen

Ook is het belangrijk dat je het pak melk niet open hebt gemaakt. Zodra het pak open is, kun je de melk nog ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Zet het pak dan wel terug in de koelkast zodra je een glas hebt ingeschonken. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag!

Weet jij ook...

Waarom melk wit is?

Waarom er geen varkensmelk bestaat?