Hoe is de sinaasappel in Nederland gekomen?

Eten en drinken

Vanwege hun oranje kleur worden sinaasappelen in Nederland vaak met ons koningshuis verbonden (Prinses Beatrix heet natuurlijk Van Oranje van haar achternaam). Maar weet jij hoe de sinaasappel in Nederland gekomen is?

China

De sinaasappel is een citrusvrucht, en komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam ook vandaan (China's appel). In de Middeleeuwen namen de Perzen de eerste sinaasappelen vanuit China. Zo kwamen de sinaasappelen ook in Europa terecht.

Gekke vrucht

Hier vonden veel mensen die oranje vrucht maar gek. Wist je dat het eerste schip dat met sinaasappelen en en andere citrusvruchten de haven van Antwerpen binnenkwam, de lading niet mocht lossen? Mensen dachten dat die felgekleurde sinaasappels ongezond en giftig waren.

Rijkdom

In de zeventiende eeuw werd de sinaasappel beter bekend. Rijke mensen gingen sinaasappelen en andere citrusvruchten kweken om hun rijkdom te tonen. Met het koude Nederlandse weer was het kweken van sinaasappelen namelijk niet makkelijk. De sinaasappelbomen moesten in de winter naar binnen kunnen en je had een zeer kundige tuinman nodig.

De oranjeboom

In deze tijd begon ook een familielid van Beatrix: koning Willem III met een verzameling sinaasappelbomen op Paleis het Loo. Zo werd de oranjeboom hét symbool voor onze koninklijke familie.

Leuke sinaasappelweetjes

- Sinaasappelen staan ook symbool voor vruchtbaarheid, omdat de sinaasappelboom het hele jaar vruchten geeft.

- In het oude China kon je een meisje ten huwelijk vragen door haar een sinaasappel te geven.

Bron: Renske Ek van Paleis het Loo