Waarom zijn er nu zorgen over nertsen?

Dieren en planten
Nerts in fokkerij

(Foto: ANP - Jeroen Jumelet)

In nertsenfokkerijen in Nederland is ontdekt dat nertsen het coronavirus hebben. Ook weten we nu dat nertsen het virus kunnen overgeven op mensen. Veel dierenartsen maken zich zorgen. Maar wat is een nerts en waarom worden deze gefokt?
 

Amerikaanse nerts in het water

Wat is een nerts?

Een nerts is een dier dat hoort bij de marterachtigen. Net als een otter en een hermelijn. Nertsen leven aan de kant van water, zoals beken en meren. Ze kunnen heel goed zwemmen en duiken. Jagen doen nertsen vaak ’s nachts. Op het land en in het water gaan ze op zoek naar eten. Ze eten vooral knaagdieren zoals, ratten en muizen. Maar ze houden ook van vissen, insecten en kikkers.

Twee soorten nertsen

Er zijn twee soorten nertsen: de Europese nerts en de Amerikaanse nerts. De Europese nerts is kleiner en zeldzamer dan de Amerikaanse nerts. In Europa komen ze helaas niet meer zoveel in de natuur voor.

Nerts in kooi

Nertsen fokken

In Nederland wordt de Amerikaanse nerts gefokt in nertsenfokkerijen. Van de vacht van de nertsen worden bontjassen gemaakt. Vanaf 1 januari 2024 is het in Nederland verboden om nertsen te fokken, maar er bestaan nu nog veel fokkerijen.

(Foto: ANP - Jeroen Jumelet)

Nertsen met corona

Er zijn op dit moment veel zorgen over nertsen. In vijf fokkerijen in Nederland is ontdekt dat sommige dieren het coronavirus hebben. Maar ook eigenaren van de fokkerijen hebben corona. Dat betekent dat nertsen en mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus.

 

Wat gebeurt er nu met de nertsen?

Het is nog niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Veel dierenartsen vinden het zo gevaarlijk dat ze denken dat de nertsen gedood moeten worden.  De minister wil eerst meer onderzoek doen om erachter te komen of die oplossing nodig is.