Waarom vliegt een vlinder nooit recht?

Waarom vliegt een vlinder nooit recht?

Als je dacht dat vlinders een beetje doelloos in de rondte fladderen, dan heb je het mis. Vlinders zijn hele drukke beestjes en vliegen daarom nooit recht!

Eitjes

Vlinders worden niet als vlinder geboren. Een vlinder legt eitjes waar na één tot drie weken rupsen uitkomen. Deze rupsen eten zich vol met blaadjes en planten om steeds groter en dikker te worden. Omdat rupsen zoveel groeien nadat ze uit het ei zijn gekomen, vervellen ze vijf of zes keer. Vervellen betekent dat ze hun huid verliezen. Als ze zich vol hebben gegeten begint het volgende stadium: de rupsen gaan zich verpoppen.

Andere huid

Rupsen krijgen bij de laatste vervelling een andere huid dan bij eerdere keren. De huid die ze de laatste keer krijgen wordt de 'pop' genoemd en is een stuk dikker dan de huiden die de rupsen daarvoor kregen bij een vervelling. Rupsen gebruiken de pop als een soort huisje, want in de pop verandert de rups in een vlinder. De pop lijkt vaak op een dood blaadje of een dood takje. Op die manier lopen ze minder snel gevaar en worden ze bijvoorbeeld minder snel opgegeten.

Dikke jas

Sommige rupsen spinnen om de pop nog een cocon. De cocon is een soort dikke jas om de pop heen, en zorgt voor extra bescherming tegen de vijand. Hoe lang rupsen erover doen om een vlinder te worden is per soort anders: het kan acht dagen duren, maar ook tien maanden. Na een tijd wachten is het eindelijk zover! Rond het voorjaar kruipen er vlinders uit de pop.

Veel vijanden

Een vlinder heeft in alle stadia weinig kans om te overleven. Vlinders hebben namelijk heel veel vijanden (vogels, muizen, reptielen, amfibieën en insecten) en leven daarom ook niet lang. De meeste vlinders gaan al binnen twee of drie weken dood.

Tijd dringt

Je begrijpt dat de tijd dus dringt voor een vlinder nadat de pop is verlaten. Daarom gaan vlinders als het Oranjetipje al meteen op zoek naar een partner om mee te kunnen paren. Zo blijven er altijd vlinders bestaan. Tijdens die zoektocht moeten vlinders dus goed in de rondte kijken of ze een mogelijke partner tegenkomen. Maar vlinders zijn natuurlijk niet alleen op zoek naar gezelschap: er moet ook gegeten worden! Daarom vliegen vlinders niet recht: ze zijn in de korte tijd dat ze leven altijd op zoek naar andere vlinders, naar veilige plekken om hun eitjes te leggen of naar een lekker hapje eten.

Op zoek

Denk maar eens aan jezelf: als jij op zoek bent naar leuk speelgoed of een cool computerspel loop je ook niet in een rechte lijn langs alle winkels. Je loopt dan in halve cirkels of in rondjes, net zoals vlinders vliegen!

Bron: Ineke Radstaat, de Vlinderstichting

Rate this article

  • love 26% love
  • lol 29% lol
  • omg 16% omg
  • pff 29% pff
Je hebt gestemd op 'lol'.
site-footer-logo