Waarom kunnen papegaaien praten?

Dieren en planten
Papegaai

Lorre, koppie krauw! Papegaaien kunnen praten. De roodstaartpapegaai kan wel 700 woorden leren! Een papegaai kán praten omdat deze vogels een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken. 

Babbelen

Een papegaai is een erg sociaal dier. Ze hebben altijd zin om te babbelen. Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop. Papegaaien vinden het leuk om aandacht te krijgen en blijven geluidjes maken, zo krijgen ze steeds weer aandacht. Mensen kunnen een papegaai woordjes leren. Zo leert de papegaai praten.

"Lekker chippie!"

Een papegaai weet niet zo goed wat ie zegt. Hij kan bijvoorbeeld zeggen; “lekker chippie” als jij chips aan het eten bent, maar als je een boterham eet kan hij dat ook zeggen. Hij weet dat je iets aan het eten bent en daar hoort de zin “lekker chippie” bij maar wat je precies eet snapt de papegaai niet.

Slim

Een papegaai is dus best slim en wil graag veel aandacht, daarom praat ie. Een papegaai kán praten omdat zij een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken. Daarom kan een papegaai wel praten en een konijn of kat niet.